Česko nebo také Czechia. Ministerstvo zahraničí chce prosazovat jednoslovný název České republiky

12.04.2016 20:30
Označení Česko se bude propagovat prostřednictvím sportovních fanoušků - Foto: Filip Jandourek

Označení Česko se bude propagovat prostřednictvím sportovních fanouškůFoto: Filip Jandourek

Česká republika nebo také Česko. Takhle si říkáme hlavně doma, ve světě zkrácená varianta našeho názvu zatím příliš neujala. V Evropě je to přitom docela rarita. Jednoslovně říkáme Slovensku, Polsku nebo třeba Chorvatsku. České ministerstvo zahraničí teď usiluje o to, aby se zkrácené pojmenování naší republiky začalo v zahraničí používat víc.

Českým sportovcům se obvykle fandí výkřiky: Češi, do toho! Bylo tomu tak i na světovém šampionátu v roce 2015 v Praze, kde proti sobě nastoupilo Česko a Německo. Kdyby se však zápas hrál v zahraničí, bylo by na světelné tabuli napsáno Czech Republic a Germany. 

 Czechia. Ministerstvo zahraničí chce prosazovat jednoslovný název České republiky

 

 

„Většina vyspělých zemí používá dvě jména – formální název země, tedy ten politický, a pak geografický. Geografické označení bývá mnohem praktičtější a flexibilnější pro použití v byznysu i sportu,“ říká Kristina Larischová z ministerstva zahraničí. Podle ní se překlad názvu Česko bude propagovat nejlépe prostřednictvím sportu. 

Czechia má tradici

Jako překlad se bude používat Czechia. „V latině se tento název používal už v 17. století a později stále více a více frekventovaně. Má to tradici,“ vysvětluje Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD se sejde s dalšími ústavními činiteli, aby se dohodli na názvech Česka v různých světových jazycích. „Pak se upraví cedulky na mezinárodních konferencích a vyjasní se tak situace na dresech české reprezentace,“ věří. Mohlo by tak ubýt chyb a nedorozumění při překladu České republiky v zahraničí.

 

 

 

 

 

 

Převzato z: rozhlas.cz