Dominik Duka: Útoky na rodinu jsou horší než ty v New Yorku, Paříži a Bruselu

05.04.2016 21:21

Kardinál Dominik Duka na závěr kázání na Zelený čtvrtek v pražské katedrále při Misse Chrismatis vyzdvihl nenahraditelnou roli rodiny. Odmítl stavět na piedestal kulturu rozkoše a sobectví. Zároveň poprosil všechny kněze, aby podpořili a pozvali na Národní pochod pro život, který se bude konat v sobotu 2. dubna v Praze.

 

Z homilie kardinála Dominika Duky:

„Nežijeme v jednoduché společnosti. Možná jste zachytili, že víc jak polovina dětí se rodí mimo rodinu. A tak mi dovolte z tohoto místa vás poprosit. Opravdu pozvěte, poproste všechny ve vašich farnostech. Přijďte i vy, až zde budeme tu Velikonoční sobotu sloužit mši svatou za rodiny. Za rodiny, jejichž úsilí je prakticky denně šlapáno – na nejvyšších místech, kde se tvoří zákony. Stále se ozývají tyto hlasy.

Proti veškeré logice chceme postavit na piedestal hledání rozkoše a sobeckosti a nevšimneme si jedné skutečnosti: Kde se naučím vyslovit ono oslovení Boha „Otče náš“? Tam, kde mám tátu. Kde se naučím mariánské zbožnosti? Jenom tam, kde vím, co to znamená říct mámo, maminko. […] Chceme nechat, aby člověk, stvořený jako muž a žena, jako otec a matka, se ztratil z povrchu země? Nebude-li rodina, nebude církev.

Jestliže se obáváme, někteří až přespříliš, co se děje v současném světě – důvodů k obavám je dost -, tak to největší nebezpečí není ani v New Yorku, ani v Paříži, ani v Bruselu, ani v našem metru, ani v tomto prostoru, ale je právě v tom, že pácháme největší sebevražedný atentát jako společnost, kdy vlastně neuznáváme rodinu, neuznáváme otce a matku. Pak nemůžeme hlásat, že Ten, který je, je naším Otcem. Že Ten, který je, jak napsal prorok Izaiáš: „I kdyby na tebe vlastní matka zapomněla, já na tebe nezapomenu.“ Pak se Bible stane knihou němou. Pak se stane němou celá naše kultura a naše civilizace.

Jistěže je to metafora. Každé přirovnání kulhá. Ale tento atentát je vražednější, než ty nálože, které hledají pyrotechnici na letištích a v metru.“

Převzato z webu Hnutí pro život: ZDE.

Celá homilie k poslechu: ZDE.