Kterak Havel sudetské Němce k návratu přemlouval

24.03.2011 10:49

Napsal: Radim Panenka

 

Titulek následného krátkého sdělení jsem vpravdě stylizoval do názvu pohádkového příběhu. Záměrně, jelikož jsem rád, že, ač se o to skutečně bývalý president pokoušel, nepovedlo se. Zpravodajský server Prvnízprávy.cz přinesl před zhruba měsícem informaci, že Václav Havel spolu s šéfem své tehdejší kanceláře Karlem Schwarzenbergem vymýšleli plán, jak zajistit sudetským Němcům, odsunutým „zpět do Říše“ – tak, jak už před válkou toužili, návrat do České republiky, návrat jejich původního majetku a snadné získání státního občanství. 

 Celý tento plán je podrobně vykreslený v oficiální životopisné knize Karla Schwarzenberga, která vyšla v jeho rakouském nakladatelství a jíž v Čechách v překladu vydalo nakladatelství Torst, o němž se obecně ví, že je blízké právě Václavu Havlovi. To je v tomhle případě jakousi zárukou autentičnosti výše zmíněných skutečností, jelikož informace ke kauze musel právě Schwarzenberg sám rakouské novinářce Tóthové sdělit.

Na celém případu je zvláštní, že tuhle zprávu nepřebrala žádná velká média. Noviny, časopisy, televize, ani rozhlas. Jakoby to vůbec nezaznělo. O důvodech můžeme jen spekulovat, nabízí se samozřejmě prosté odůvodnění, všeobecné rozšíření takové zprávy by mohlo Havla se Schwarzenbergem poškodit v očích veřejnosti. U druhého ze jmenovaných by to bylo zvlášť nežádoucí, neboť o jeho presidentské kandidatuře si zpívají i vrabci na střechách nejen parlamentních.