Vlastenecký výlet do Rychnova nad Kněžnou

01.06.2014 20:57

Autor: Jindřich Žák

    V sobotu 24. května se uskutečnil první z vlasteneckých výletů, které jsme pro vás připravili, jako novinku letošního roku. A i přes špatnou předpověď počasí se výletu účastnilo 21 nadšených výletníků. Výlet začal v 10 hodin na náměstí v Rychnově nad Kněžnou, kde jsme získali základní informace o historii města a památkách stojících na náměstí, poté jsme se přesunuli do míst bývalého židovského ghetta a navštívili místní nově opravenou synagogu. Kde jsme si, po půlhodinovém odborném výkladu, prohlédli expozice muzea a památník Karla Poláčka. Od synagogy jsme vyrazili směrem na Panskou ulici a zastavili se u sousoší „Bylo nás pět“, kde jsme si udělali společnou fotografii a poté se vyrazilo přes Poláčkovo náměstí k zámku. 


    Rychnovský zámek je jednou z dominant města a zakoupené vstupenky na oba dva prohlídkové okruhy nám zajistily dvouhodinový odborný výklad o historii města, zámku i přilehlého chrámu Nejsvětější trojíce. Při prohlídce jsme též navštívili zvonici s třetím největším zvonem v České republice, Kryštofem (5900 Kg). A jako hřeb celé prohlídky nám bylo dovoleno zvon rozhoupat a rozeznít, což se pro všechny stalo nezapomenutelným zážitkem.


    Ve 14 hodin skončila oficiální prohlídka města a taktéž končil náš výlet, avšak díky KČT Slatiňany se nám podařilo navštívit i rychnovský pivovar, kde jsme se účastnili prohlídky pivovaru a degustace místního piva. Celý den byl velmi, i přes krátký, ale silný májový déšť, velmi vydařený.