Vzorný příklad pro mnohé z nás - "Francouzský učitel pečuje o české dějiny"

11.05.2014 20:33

Kolébka Československa. Francouzský učitel pečuje o české dějiny

 

Darney - Francie si připomíná sto roků od začátku první světové války. Její řady během vojny posílily i tisícovky československých dobrovolníků. Základnu tehdy měli v Darney na východě země. O jejich památku tam pečuje už přes půl století místní učitel dějepisu André Poirot. Ministerstvo zahraničí ho proto letos vyznamená za šíření dobrého jména České republiky.

"V prosinci 1918 jsme měli tu čest přivítat tady pana Masaryka, který přijel navštívit své vojáky," vypráví nadšeně André Poirot, ředitel Muzea francouzsko-československého přátelství v Darney. Tomáš Garrigue Masaryk v Darney už jako prezident absolvoval první přehlídku československé armády, která zde přísahala na účast v boji po boku spojenců proti nepřátelům. Dva střelecké pluky tvořili dobrovolníci, hlavně legionáři z Ruska, Rumunska, USA, Itálie, Srbska a francouzské Cizinecké legie.

Taková kuriozita

André Poirot, který o československou památku pečuje, přišel do Darney jako mladý učitel na první štaci v roce 1950. S Československem tehdy neměl nic společného. Řada lidí ve městě si však ještě pamatovala české a slovenské vojáky, kteří odsud vyráželi na frontu. A pro Andrého Poirota se zrodila celoživotní vášeň. "Ze začátku to pro mě samozřejmě byla taková kuriozita, kterou jsem se snažil probádat," vzpomíná.

Českoslovenští dobrovolníci sem přišli bojovat za budoucí nezávislost své země. Bylo jich na osm tisíc. Poirot po nich u zdejších obyvatel našel řadu stop: třeba alegorickou kresbu jednoho z vojáků ukazující, jak Francouzi spolu s Čechoslováky uvolňují novou zemi z rakouských okovů. V bývalém vojenském táboře Kleber Francouzi jako první uznali nárok Čechů a Slováků na nezávislost. Místní tomu říkají "kolébka Československa".

Prapor od Poincarého

Události připomíná výrazný hliníkový pomník. Stojí tu, jak jinak, zásluhou Andrého Poirota. Chtěl tady mít aspoň menší náhražku za původní kamenný pomník s českým lvem, který Němci ve čtyřicátém roce vyhodili do vzduchu. Vzpomínku na slavný den, který je dnes v Česku Dnem ozbrojených si, však zničit nedokázali. "Toho dne, 30. června 1918, přijel prezident Raymond Poincaré z Paříže s dvěma prapory, které nechal ušít. Jeden předal legionářům," říká Poirot. Druhý prapor zůstal v Darney. Jeho starosta, další milovník Československa, ho za druhé světové války před Němci ukryl.

Dnes se o prapor stejně jako o muzeum v horním patře místního hradu stará André Poirot. I v pětaosmdesáti mu za to Češi stojí. Nezapomněl ani na dva Masarykovy souputníky, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika. Jejich jména nesou dvě aleje vedoucí od památníku k městečku. Náměstí pak nese jméno Václava Havla.

André Poirot

 

(článek přezvat z www.ceskatelevize.cz)