Západoslovanský folklorní festival ve Slaném - sobota 8. června 2013

03.06.2013 13:07

Českomoravský slovanský svaz od roku 2008 uspořádal řadu koncertů, folklorních a osvětových akcí, jejichž cílem je probudit zvyky a tradice a posílit vědomí slovanské sounáležitosti. V rámci oslav Dne přátelství a jednoty Slovanů, vyhlášeného 25. června 1941 na protiválečném Slovanském kongresu v Pitsburgu (USA), spolupořádá každoročně Popovské folklorní slavnosti na Valašsku. Je pořadatelem letos již III. Mezinárodního písničkářského festivalu na hradě Střekov v Ústí nad Labem a vloni založil nový festival Středočeského kraje - Západoslovanský folklorní festival ve Slaném.

 

Festival vznikl ve snaze oživit folklor ve středních Čechách, staročeské a slovanské tradice, zapomenuté lidové zvyky a řemesla. V sobotu 8. června 2013 v 10.00 hod. mohou obyvatelé Slaného a návštěvníci festivalu obdivovat rozmanitost a pestrost slovanských lidových krojů ve slavnostním průvodu účinkujících souborů. Krojovaný průvod povede od Kulturního zařízení Grand po Londě na Masarykovo náměstí, kde účastníky přivítají představitelé Středočeského kraje a města.

 

Ve 14 hodin začne na Masarykově náměstí přehlídka folklorních souborů. V programu vystoupí Akademický soubor písní a tanců Jedliniok z Wroclawi, rusínský soubor Skejušan z Chomutova, Dudácký soubor Pracharanda z Prahy, Dětský folklorní soubor Kvítko z Mníšku pod Brdy, Folklorní soubor Jarošovci z Mělníka, ale i Malá dechová hudba Květovanka a taneční soubor Květy z Kladna. Hosty festivalu budou také bratři Patrik a Hynek Hradečtí z Mrákova u Domažlic, laureáti celostátní soutěže dětských zpěváků lidových písní Zpěváček 2010, 2011 a 2012.