Baťova „továrna na vzdělávání" slaví devadesátku

14.10.2015 14:33

Před devadesáti lety byla založena Baťova škola práce. Její absolventi byli pracovní elitou předválečného Československa. Obuvnická firma si díky škole sama připravovala dělníky do výroby i manažery zahraničních poboček. Dodnes na své roky ve škole vzpomíná 300 absolventů-pamětníků.

Začalo to jako geniální obchodní tah zdatného průmyslníka. To, co Tomáš Baťa ve 20. letech udělal, ale navždy změnilo tvář Zlína i českého průmyslu. Produkce levných bot, která navzdory hospodářské krizi zajistila firmě silnou poptávku, s sebou nutně nesla rozšíření výroby. Vedle nákupu nových strojů a stavby fabrik se Baťa rozhodl i pro další krok: pustil se do vzdělávání.

Do jedné ze škol, kterou firma Baťa postavila nedaleko továrny, chodila v mládí i Hana Totušková. Teď je jí 89 let, baťovský temperament ale bývalou kreslířku obuvnického gigantu neopustil.

Od pondělí do soboty na ni v Baťovské škole práce čekal stále stejný scénář – po pracovní směně večerní nástup do školy. Za tři roky studia měla vyděláno 20 tisíc korun, což jí stačilo na koupi baťovského domku. Baťa preciznost svých lidí uměl ohodnotit. A jeho kréda se dodnes drží i Hana Totušková. „Poctivost v práci, dokončit ji, neodbývat ji,“ vzpomíná pamětnice.

Obory na Baťových školách práce

  • Jako vůbec první podnikovou školu v celém státě založil Tomáš Baťa v roce 1924 učňovskou školu obuvnickou. Jak se podnik rozrůstal a bylo potřeba i dalších odborníků, vznikal od roku 1925 postupně celý vzdělávací systém průmyslového školství. A jak přibývalo i požadavků na další profese, rozšiřovaly se i jeho obory.

  • Baťovy školy práce zahrnovaly postupně i elektrikáře, chemiky, strojaře, stavbaře, chemiky, pletaře a koželuhy, a těmito obory procházeli i ti, kdo se měli stát vedoucími prodejen, pracovníky exportu, reklamy nebo provozů sociálních a dopravních. A naopak – po večerech byli v jazycích nebo v účetnictví vzdělávány i profese technické a odborné.

  • Systém vzdělávání byl třístupňový. Asi třetina absolventů základní odborné školy mohla přejít na další dvouletou průmyslovou školy mistrovskou. Její absolventi už mohli pracovat jako mistři, vedoucí dílen, kontroloři kvality apod. A jen velmi malé procento jejích absolventů pak pokračovalo i na vyšší průmyslové škole s maturitou. Ta nabízela obory obuvnický, koželužský, strojnický, elektrotechnický, stavební, chemický a pletařský.

Baťovu školu práce za prvních devět let absolvovalo 3500 studentů. Ti nejlepší neskončili ve Zlíně, ale ve filiálkách v Kanadě, Indii nebo Číně.

Firma si vychovávala i manažerskou elitu – ta studovala střídavě v angličtině, francouzštině a němčině. Od tisíců dělníků byli premianti snadno k rozeznání. „Měli krásný cylindr, vycházkovou hůlku se stříbrným kováním, bílé rukavičky," popsala ředitelka Obuvnického muzea Zlín Miroslava Štýbrová. A jak dodává paní Totušková, po studentech tohoto elitního oboru pokukovala svobodná děvčata z celého Zlína.

Školu absolvoval i Tomáš Baťa junior, sportovní legenda Emil Zátopek nebo spisovatel Ludvík Vaculík.

Baťovy školy jsou i v současnosti plné studentů, jen s jinými studijními obory. Jméno slavného průmyslníka totiž nese zlínská Univerzita Tomáše Bati. Dochází do ní i Hana Totušková – na univerzitě třetího věku studuje světová náboženství a antropologii.

 

 

 

převzato z: čt24.cz