CIZINCI A VLASTENCI VE FRANCII A U NÁS

21.11.2015 20:43

Ve středu 25. listopadu se od 19.00 hodin v Arcibiskupském paláci koná třetí debata o současné migrační vlně a postoji katolické církve. O tom, co podoba diskuse v naší společnosti na toto téma vypovídá o nás samých, a jak se proměňuje evropské pojetí národa, budou diskutovat francouzský novinář Fabrice Martin-Plichta a historik a filosof Miloš Havelka.

 

49992

 

Arcibiskupství pražské ve spolupráci s Centrem Dominikánská 8 a Akademickou farností u Nejsv. Salvátora pořádá třetí debatu v rámci cyklu „Současná migrační vlna a katolická církev“. V předchozích debatách se mluvilo o tom, zda současné situaci spíše odpovídá pohled „křesťanský“ či „politický“, jak probíhá spolupráce státu a církve a na čem je založen jejich postoj k pomoci migrantům. Třetí debata bude jakousi debatou o debatě. Jak jsme schopni racionálně diskutovat o problému uprchlické vlny a s jakými předsudky se musíme vyrovnávat? Jak se to liší ve Francii a u nás. Oč se opírá jednota francouzského národa, patří k ní muslimové? Z čeho čerpají svou identitu Češi? Moderovat bude Filip Boháč OP.

Prof. Miloš Havelka je český filosof, sociolog a historik. Zabývá se hlavně dějinami myšlenek, „českou otázkou“, myšlením T. G. Masaryka a Maxe Webera. Přednáší na Univerzitě Karlově. Je vydavatelem rozsáhlé publikace textů, jež tvořily tzv. Spor o smysl českých dějin.

Fabrice Martin-Plichta je francouzský novinář žijící v Praze. Je dopisovatelem deníku Le monde pro Českou republiku a Slovensko. Působí rovněž jako ředitel České federace potravinových bank. (Aleš Pištora)

 

 

 

 

 

 

POZVÁNKA PŘEVZATA ZE STRÁNEK PRAŽSKÉHO ARCIBISKUPSTVÍ.