Eulex na přechodu v Jarinje šikanuje Srby

14.12.2012 02:26

Autoři: Marina Perović, Radim Panenka

 

Srbská vlast se připravuje na další zradu. Dává Prištině zvláštní telefonní číslo a vzdává se všech elektro-energetických prostředků. Jak se zdá, zrádné politice nikdy nebude konec a přitom srbský prezident nadále mluví o psaní reformy pro Kosovo a Metohiji a opakuje, že nezávislost Kosova nehodlá přiznat.

 

V roce, kdy oslavujeme sto let od Balkánských válek, si někteří dovolili udělat „státní“ hranici uvnitř suverénního srbského území, čímž definitivně zničili jedno historické století. Dělají hranici ve vlastní zemi. Už druhý den na IBM (Integrated border management) Jarinje začaly problémy, běžné spotřební zboží (mouka, olej, cukr atd.) je možné dostat na Kosmet jen přes Merdare. Podnikatel z Leposavice řekl, že ho Eulex vrátil se zbožím z Jarinje zpátky. „Mám všechny potřebné doklady. Chtěl jsem odvést nápoje do Mitrovice, ale nějaká žena z Eulexu mě poslala zpátky. Říkala, že na přechodu Jarinje nemůžu se spotřebním zbožím projet a musím na Merdare“. Lidé, kteří tam v tu dobu byli také a čekali na kontrolu zboží, které měli s sebou, to komentovali tak, že cílem nesmyslně přísných kontrol je, že Srbové pak nejezdí do centrálního Srbska tak často, jako dříve.

 

Kosovská policie a kosovští celníci spolu s Eulexem na novém přechodu na Jarinje evidují vše, co Srbové z Kosmetu chtějí převést na sever Kosova. Provádění dohody o IBM na Merdare je bez problémů. Jeden kosovský Srb uvedl, že když byl na Merdare, albánský celník mu řekl, že zatím nemusí nic platit, když vstupuje do Kosova, ale bylo by prý mnohem lepší, kdyby to zboží, které vozí i svoji firmu registroval v jižní Mitrovici. Jenže aby mohl Srb na jižní straně registrovat zboží, musí mít na autě nikoli srbskou, ale kosovskou poznávací značku. A pokud by chtěl u kosovských úřadů zaregistrovat i svoji firmu, musel by přijmout i osobní kosovskou dokumentaci a vzdát se té srbské.

 

Podnikatelé z Leposavice, Kosovské Mitrovice, Zvecanu a Zubin Potoka poslali Eulexu a srbské policii dopis, ve kterém požadují respektování dohody, která byla podepsána. Představitel UNMIK-u Olivije Salgado včera večer řekl, že se setkal se představiteli Srbů v Kosovské Mitrovici a na té schůzce řekl, že do konce tohoto roku přestanou v severní části Mitrovice pracovat, protože prý pro další práce nejsou finance. Přitom jde o složku, která spadá pod OSN, a tedy ji financují všechny členské státy a na Kosovu operuje na základě rezoluce Rady bezpečnosti č. 1244. Je nesmysl, aby zůstala bez financí. Důvod, proč musí sever Mitrovice opustit je ve skutečnosti jiný.

 

Nejde o finance, nejspíš za tím stojí tlak Ameriky, protože odchod UNMIKu ze severní strany Kosmetu by znamenal, že všichni tamní Srbové by museli přijmout albánské doklady. V takovém případě by měla reagovat naše vláda, která rezoluci 1244 podepsala. Tu ale víc zajímá datum pro zahájení přístupových rozhovorů do EU do konce června 2013. Vůbec vládu netrápí, že by se musela definitivně vzdát Kosova. Vedení Evropské unie se dohodlo, že bude čekat do poloviny příštího roku, zda se Srbskem o vstupu začne nebo nezačne mluvit.

 

Německo přitom otevřeně přiznalo, že jako hlavní podmínku by EU měla stanovit, aby se Srbsko ihned vzdalo Kosova a všech svých institucí na celém Kosmetu. Premiér Ivica Dačić s prezidentem Nikolićem dělají jen špinavou politiku. Lidé se boji seznamu 5 tisíc Srbů, které hledá KPS (kosovská policie). Srbská vláda si mezi Kosmetem a EU vybírá EU. Nikolić přitom ještě v říjnu v rozhovoru pro Večernje Novosti řekl, že než uznat Kosovo, raději se vzdají vstupu do EU. Jeho činy však mluví o něčem úplně jiném.

 

Zločinec Ramush Haradinaj se už brzy zase stane předsedou samozvané kosovské vlády. Ano, ten Haradinaj, který bestiálním způsobem vraždil, mučil a znásilňoval… A dnes, kdy se celá Evropská unie rozpadá a Západem zmítá ekonomická krize, naše vrchní vláda spěchá prodat Kosmet kvůli získání data začátku rozhovorů o vstupu do té rozpadající se černé díry EU. Lidé se ptají, jakou ostudu jim ještě Tomislav Nikolić a Aleksandar Vučić přinesou a nyní v Bělehradě protestují s příznačnými transparenty: Kosovo DA, EU NE!

 

A situaci dokresluje úplně jiný případ. Už dva dny se v Bělehradě diskutuje, že chtějí dát do vězení srbského byznysmena Miškoviće, ale už žádná média nemluví o Kosovu. Všechny noviny jsou plné komentářů o jednom podnikateli, a co se stane se 100 tisíci kosovských Srbů, nikoho nezajímá. Aféra s Miškovićem jen překrývá trýznivou situaci a teror vůči Srbům na Kosovu a Metohiji.

 

K TÉMATU:

 

 Z velké demonstrace v Bělehradě:

 Aktuální foto z Jarinje: