První literární podvečer s dramatizací

08.06.2011 00:12

Napsal: Patrick Ungermann

Ve středu 25. května proběhlo mezi půl šestou a půl osmou večer v královéhradecké kavárně V Kopečku zajímavé literární setkání s rozpravou o životě a díle spisovatele, novináře a politika Viktora Dyka. 

Členové Slovanského kulturního institutu představili nadaného, tragicky zesnulého muže jako člověka s bouřlivým mládím v čase nových myšlenkových směrů ve staré, příliš staré, monarchii, jako muže, který se v dusné době persekucí a žalářování postavil za myšlenku vytvořit československou státnost a jako pána, jenž se oženil po dvaceti sedmi letech známosti se spřízněnou duší, pilně pracoval v úřadu poslance a senátora, neustále psal básně, prózu i dramata a vysoce odborně novinařil. 

Besedování a zhodnocení Dykovy tvorby a jeho odkazu prokládali recitátoři autorovou poesií, četbou jeho statí a přednesem úryvku z dramatu Zmoudření Dona Quijota.  

Slovanský Kulturní institut si vás dovoluje pozvat na podobně laděný pořad s cílem oživit odkaz Františka Palackého, jehož se můžete zúčastnit ve středu 15. června od 17:30 hod., taktéž v kavárně V Kopečku (ulice V Kopečku 89). Součástí pořadu bude promítnutí dvou dokumentárních snímků o obrozeneckém otci národa. (Pozvánka ZDE)