První školní den a den poučení se z vlastní minulosti

02.09.2014 19:18

Autor: Jindřich Žák

    Včerejšek, 1. září, byl smutným dnem pro celý svět. Všichni se zastavují, pokládají věnce a květiny na hroby padlých a všichni v jeden řad vzpomínáme na počátek jednoho z nejhrůznějších válečných konfliktů všech dob. Druhá světová válka nebyla jen obyčejným válečným konfliktem.

    O počátcích a příčinách této války toho bylo řečeno již mnoho. Válka samotná byla do detailu popsána a možná by se mohlo zdát, že již není o čem psát. Dnešní historiografie se začíná postupně zaměřovat na osudy jednotlivců a Slovanský kulturní institut chce jít se soudobými trendy, a proto pro Vás na podzim tohoto roku připravujeme několik setkání s válečnými veterány. Setkání, při kterých si budete moci poslechnout životní příběhy našich hrdinů. Připravujeme i několik pietních a vzpomínkových akcí a přednášek. Proč to všechno děláme? Děláme to proto, abychom se již konečně poučili z historie a byli schopni rozeznat zlo i v novém kabátě.

    Na počátku tohoto válečného konfliktu byla touha po novém území. Byla zde potřeba získat kapitál pro udržení chodu domácího trhu. Nastala potřeba ukojit svou touhu po autoritě a v konečném důsledku zde byla potřeba odčinit cosi neodčiněného, učinit cosi neučiněného a dokončit cosi nedokončeného.

    Připomínám Vám to něco? To je správně! Protože to je jeden ze základních šémů každé války. Každého konfliktu, kde umírají nevinní lidé…

    Budeme se těšit na společné diskuze! Budeme se těšit na naše společné poučení a setkávání!