To celé se nepodobá šťastné zemi

16.10.2015 10:13

Autor: Mgr. Patrick Ungermann

 

    Dovolil jsem si posbírat střípky a poskládat z nich jistou výpovědní hodnotu:

    Našeho velvyslance si v Saúdské Arábii pozval na zdobený kobereček tamní ministr zahraničí. Je to prý urážka islámu, že vydavatelství Paseka nechalo vyjít Satanské verše Salmana Rushdieho. Rushdie je Ind, skrytý před hněvem muslimů v Londýně. Saúdskoarabský velvyslanec si zase musel přečíst indickou nótu, že je to urážka lidskosti, co provedla saúdská Arabka své indické služce, kterou bila do úrazu páteře a ještě jí usekla ruku, jakmile Indka chtěla utéct.

    Americká vláda vyčetla Rusku, že ze své syrské základny bojuje po boku syrské vlády proti syrské opozici. Syrská opozice jsou různě zaměření ozbrojenci. Střílejí nejen do vládního vojska, ale i do sebe navzájem. Nejbojeschopnější opozicí je pravděpodobně Islámský stát.

    Rusové vzkazují, že jedinou bojeschopnou silou v zemi, která může Islámský stát ohrozit, je právě vládní vojsko. Američanům se tahle zvěst nelíbí. Americký rozpočet věnoval půl miliardy dolarů na výcvik tisíců partyzánů, kteří měli střílet jak do islamistů, tak do syrského prezidenta Bašára Al Asada. Američané povstalce vyzbrojili a vypustili „Krakena“. Povstalci jako jeden muž přeběhli k islamistům. Mají jim co povídat.

    Aby pot bezradnosti nebyl očividný, odpálili Američané do médií zprávu, že čtyři balistické rakety, vržené Rusy z Kaspického moře, dopadly na Írán a Peršanům poškodily několik domů. Perské úřady o ničem takovém nevědí.

    Občas se v televizi objeví válka v přímém přenosu. Buď vidíme americkou mistrně provedenou akci, kdy na tmavém terénu dostane zásah bílý obdélníček a v něm samí nepřátelé, nebo vidíme krutou ruskou nezvládnutou akci, kdy v troskách města zahyne šest civilistů. Nedávno přeci jen došlo na změnu: Uviděli jsme jedinou pořádnou nemocnici v afghánském Kunduzu, kde Lékaře bez hranic vybombardovali Američané. Asi nebudeme tvrdit, že jedni bombardují mírumilovněji než druzí…

    Předsedkyně německé vlády Angela Merkelová zaopatřování neztenčeného proudu blízkovýchodních a afrických uprchlíků vítá slovy: „To, co jsme vykonali, to nás posílilo. Přidalo to další rozmanitost k té dosavadní rozličnosti. Krátce: dopomohlo nám to k více Evropy.“ Infiltranti, na které upozornil libanonský předseda vlády, s paní Merkelovou nesouhlasí. Oni naopak doufají, že změna v národopise světadílu dopomůže k méně Evropy.