V neděli byly rozdány ceny Magnesia Litera

16.04.2011 13:42

Napsal: Jan Hübsch

Slavnostním večerem provázela herečka Anna Geislerová. Nejsledovanější českou literární událost vysílala v přímém přenosu Česká televize.

Letošní ceny byly ve znamení smrti. Knihou roku se totiž stal silný depresivní román Zeptej se táty od ostravského prozaika Jana Balabána. Ten se nedočkal nejenom předání prestižní ceny, ale ani vydání samotného díla. Zemřel nečekaně několik dní po odevzdání poslední verze rukopisu. Nutno dodat, že cenu si román zcela zasloužil a není proto na místě pochybovat o tom, zda při rozhodování sehrála roli autorova smrt. Za Jana Balabána ji převzala jeho žena a posteskla si, že si ji její manžel nemůže převzít osobně.

Literu za prózu získal román Vrač Martina Ryšavého. Za poezii si ji odnesl „básnický veterán“ Josef Hrubý za sbírku Otylé Ach, kterou vypravil vlastními kolážemi. Cenu za nejlepší knihu pro děti a mládež získala spisovatelka a ilustrátorka Alžběta Skálová za vizuální knihu s minimem textu Pampe a Šinka. Objevem roku se stala kniha Markéty Baňkové Straka v říši entropie, která těm nejmenším čtenářům představuje prostřednictvím příběhů zvířat zákonitosti fyziky. Literu v kategorii literatura faktu si odnesla kniha Dějiny nové moderny od Vladimíra Papouška a kolektivu. Nejlepší loňskou překladovou knihou byl podle odborníků Rozhoupaný dech držitelky Nobelovy ceny Herty Müllerové. Překladatelka Radka Denemarková si svou třetí Literu může vystavit vedle těch, které v minulých letech získala v kategoriích prózy a publicistiky. Stala se tak stala nejúspěšnější literátkou v historii Magnesie Litery. Nakladatelským činem roku byla vyhlášena edice AAA (českým čtenářům představuje moderní anglo-americkou literatura) z nakladatelství Argo. Cenu čtenářů si odnesla Hana Andronikova za svůj román Nebe nemá dno.