Žena v První republice

25.05.2014 11:09

Žena v První republice

Přednáška se uskuteční od 17:00 v kongresovém sále hotelu Studánka****

(Přednáší: Iveta Bolečková)

První část přednášky bude věnována proměně postavení ženy v 1. polovině 20. století. V této části se budeme věnovat srovnání žen před a po 1. světové válce. Z tohoto tématu se plynule přesuneme k otázce ženy v průběhu první republiky. K jejímu „světu“, ve kterém musela v každodenním životě žít. Přednáška by měla ukázat postupný nárůst emancipace žen, tedy období, kdy ženy nastupují do továren a do práce a to mnohdy nejen jako dělnice, ale i do vedoucích pozic.
            Přednáška bude celou dobu protknutá heslem „Nechceme být jen klíč od špajzu“, které se stalo jedním z hlavních hesel feministického hnutí v první republice. Nicméně přednáška nebude oslavou feministického hnutí, ale spíše se pokusí posluchačům přiblížit proměnu života ženy a to v otázkách módy, techniky atd.
            Jako vhodný protiklad k tématu bude při přednášce ve chvilce představena vojenská uniforma z první republiky. Protiklad spočívá v tom, že právě v československé armádě ženy nesměly působit.

Iveta Bolečková je mladou historičkou z Rychnova nad Kněžnou, která studuje u prof. Lenderové, která je hlavní konzultantkou nového seriálu České televize „První republika“. Slečna Bolečková se dlouhodobě zabývá otázkou emancipace a postavení ženy v českých zemích v první polovině 20. století.