Německo s Amerikou manipulovalo výsledky voleb v Srbsku. Největší zlo bylo poraženo jim navzdory

23.05.2012 14:35

Autor: Prof. Dr. Rajko Doleček

 

Po prvním kole voleb, včetně těch prezidentských ze 6. května, se v Srbsku objevila řada zpráv, že vládnoucí Demokratická strana (DS) prezidenta Borise Tadiče volební proces zcela zmanipulovala.

Podařilo se jí se svými spojenci, Socialistickou stranou Srbska (SPS), Liberálně demokratickou stranou a dalšími, značně poškodit nevládní (opoziční) strany, takže se do parlamentu nedostalo velmi nadějné hnutí Dveri (Dveře)...

Z opozice se dostala do parlamentu jen DSS (Demokratická strana Srbska) asi nejpoctivějšího politika Vojislava Koštunici. Konkurenční SNS (Srbská pokroková strana) Tomislava Nikoliče se ale velmi přiblížila k výsledkům Tadičovy DS (což bylo korunováno Nikoličovým triumfem ve druhém kole prezidentských voleb v neděli - pozn. red.).

Dosavadní prezident Tadič nesmlouvavě a podlézavě prosazoval, a to za každou cenu, někdy i proti zájmům Srbska, vstup do Evropské unie a NATO. Při tom bylo za 78 dnů agrese a bombardování Srbska organizací NATO, USA a řadou členů EU, bez povolení Rady bezpečnosti a proti usnesení o nevměšování do vnitřních záležitostí států-signatářů, následkem podvodů v Kosovu, v roce 1999 zabito na 3000 lidí a další tisíce zmrzačeny...

To vše za velikého ničení po celé zemi, včetně použití ochuzeného uranu.

Vládní strany jsou vedeny místními zbohatlíky, říkají jim tajkuni (tycoons), jejichž majetky odhalil WikiLeaks podle získaných zpráv z US velvyslanectví v Bělehradě. Tadič má prý na 800 milionů euro, primátor Bělehradu Djilas 750, ministr obrany Šutanovac 600... Jim slouží média, tisk, rozhlas, TV, to vše za všeobecného znechucení lidu.

Tyto peníze ovšem nemají opoziční strany, takže většinou nemohou ani platit svým kontrolorům voleb, kteří mají dostat 50 euro jako mzdu za svou službu. Zpráva hnutí DVERI podrobně uvádí, kolik a kde se ztratilo, jak byly zmanipulovány a znehodnoceny tisíce jejích volebních lístků.

* * *

Text má nápis Masová volební krádež, zpráva Z. Trajkoviče, politického analytika, Pytle s vaší důvěrou jsou v kontejneru. Ve volebních místnostech došlo prý k přímému podplácení opozičních volebních komisařů. Jeden článek uvádí, že se podobná loupež podařila už když bývalý prezident Miloševič prohrál volby v roce 2000.

Peníze pro koupenou organizaci »Otpor« zajistily USA a Německo, jednalo se prý o více než 100 milionů německých marek. Distribuci těchto peněz řídil údajně budoucí premiér Srbska ze strany DS Djindjič, jenž byl později obětí atentátu v r. 2003.

Hlavním soupeřem Tadiče ve druhém kole voleb byl tedy Tomislav Nikolič, šéf strany SNS, jehož poradcem má být bývalý US velvyslanec v Bělehradě W. Montgomery...!

* * * *

SNS se odštěpila ze Srbské radikální strany, jejíž šéf, zkušený právník profesor Šešelj, už desátý rok tráví BEZ ROZSUDKU v Scheveningenu, vězení Trestního tribunálu ICTY v Haagu (kam se sám dobrovolně dostavil), za zcela nedostatečného zdravotního zajištění. Tvrdí se, že mu byl určen stejný osud jako Miloševičovi.

Komentátoři nevěřili, že byl Nikolič pravým soupeřem. Nicméně Tadičův »spojenec« Ivica Dačič, dřívější spolupracovník Miloševiče a šéf Socialistické strany Srbska, se obořil na ty, kteří z Tadičova tábora uráželi Republiku Srbskou v Bosně.

Dostal poměrně dost hlasů... A druhé kolo? V komentáři S. Vidičové v portálu Srbského kulturního klubu před nedělním dnem D stálo, že teď nevolíme menší zlo (tj. Nikoliče), ale že teď hlasujeme proti největšímu zlu (tj. Tadičovi)...

 

Publikoval názorový portál EUserver.cz