Ruští obři v matce měst

02.06.2014 13:42
Autor: Mgr. Patrick Ungermann

    Lidé ve středních letech si vzpomenou na vtip o ruských trpaslících: Jak jsou velcí? Až dva metry! 20. výročí rozpadu Sovětského svazu by v Rusku mohlo vrcholit vyhlášením euroasijské unie, kterou jako bezcelní prostor obchodu a spolupráce podepsali čelní představitelé Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Unie dá prostor dalším budoucím signatářům, například Arménii a snad i Mongolsku. Tohle už není vtip o nepřirozeně rozměrných trpaslících. Tady se ve veliké prostoře něco důležitého děje.

    A znovu trocha řeči o obrech. Jsou prastaří a bydlí v Moskvě. U nás se na ně stojí dlouhé fronty. Moskevský Borisjakův paleontologický institut Ruské akademie věd zapůjčil naší zemi přes 50 koster a fosilií druhohorních živočichů, starých až 300 milionů let. Výstava dinosaurů je na pražském Výstavišti k vidění od poloviny března. Dinosaurium se představuje v možnostech panoramatické prohlídky. Výstavu doprovázejí dokumentární filmy i filmové snímky pro děti. Na pražské výstaviště do Křižíkova pavilónu E budou lidé proudit až do 29. června. Tímto datem dinosauří podívaná končí.
    Souběžně s lákadlem Dinosauria představuje krasnojarské vlastivědné muzeum jinou druhohorní pochoutku. Kostru stegosaura starou 160 milionů let. Narazil na ni místní paleontolog. Kostru daroval muzeu u příležitosti 125. výročí založení vlastivědných expozic. Stegosauří velikán se jmenuje Juraška. Nakonec, období jury je jeho časoprostorová vlast.

 

 




 

 

 

 





(Obrázky: 1)https://wallpapers.fun4you.cz/wallpaper/20115-kostra-dinosaura/ , 2) https://www.ticketpro.cz/jnp/spolecenske-akce/vystavy/1262351-dinosaurium.html)